گزارشی از نشستهای خبری کاندیداهای انتخابات مجلس در سیرجان
مبارزه با فساد، شعار اول
ناصرصبحی
پرونده ثبتنام انتخابات مجلس، ساعت 18 روز شنبه بسته شد. خودداری برخی از شاخصترین کاندیداهای انتخاباتی سیرجان تا آخرین روز و ساعات ثبتنام، موجب شلوغی ستاد انتخاباتی فرمانداری شده بود. در این زمان هنوز بازار گمانهزنی داغ بود. اخبار متعددی پیرامون احتمال حضور ابراهیم جهانگیری به گوش میرسید. خبر انصراف سیداحمد حسینی دهان به دهان میچرخید و گفته میشد هنوز مدارک حسنپور برای ثبتنام از تهران نرسیده است و حتا خبرهایی مبنی بر انصراف حسنپور از ثبتنام، مورد تحلیل و شرطبندی قرار میگرفت. البته در نهایت جهانگیری نیامد اما حسینی و حسنپور آمدند. میتوان گفت دقیقا همان چهرههایی در انتخابات حضور یافتند که از دو یا حتا سه سال پیش، حضورشان کاملا بدیهی و قابل پیشبینی بود و نیامدنشان تا روز آخر که احتمالا به قصد ایجاد تعلیق بوده، بیشتر شبیه بله گفتن سر سفره عقد بود که همه پیشاپیش جواب را میدانند.
در میان سخنان کاندیداها، بحث مبارزه با فساد و رانت رتبه اول را داشت. وضعیت اقتصادی مردم، رتبه دوم و دلزدگی جامعه از جناحهای سیاسی رتبه سوم را به خود اختصاص داده بود.
کدهای خاص معتمدیزاده
اولین نشست خبری آخرین روز ثبتنام مربوط به محمد معتمدیزاده؛ معاون مالیاداری سابق شهرداری سیرجان بود. معتمدیزاده منتسب به جریان اصولگراست اما جریانی که راه خود را از راست سنتی جدا کرده و گاه از آن به عنوان نواصولگرایی یاد میشود اما معتمدیزاده با رد این انتساب، خود را کاندیدای مستقل دانست. او در ابتدا وضعیت اقتصادی را موجب نارضایتی مردم و انتقاد شدید مردم از نمایندگان فعلی دانست و بر لزوم توجه جدی مجلس آینده به اقتصاد، معیشت و فرهنگ تاکید کرد. لزوم توجه به جوانان و به میدان آوردن فرهیختگان و نخبگان که به تعبیر معتمدیزاده دچار بیتفاوتی شدهاند، از دیگر مسایل طرح شده بود.
وی در ادامه گفت: «من به هیچکدام از جناحهای سیاسی دل نبستم و رای را در توده مردم میبینم. مردم امروز نیاز به افراد خدمتگزار، صادق و سالم دارند. در میان برخی مدیران اقصی نقاط کشور، بحث فساد را میبینیم. یکی از دلایل من برای حضور در انتخابات ترمیم اعتماد لطمه خورده مردم است. مسایلی که در مجلس این دوره اتفاق افتاد در شان برخی نمایندگان نبود.»
معتمدیزاده با اشاره به ماجرای گرانی بنزین را نشانه ضعف مجلس عنوان کرد و گفت: «مردم برای انتخاب باید به کسانی که سالم و پاک هستند و اشتهار به فساد و زدوبند ندارند توجه کنند.»
معتمدیزاده در پاسخ به پاسارگاد پیرامون تاثیر احتمالی اعتراضها و وقایع مرتبط به گرانی بنزین روی انتخابات و شرکت مردم گفت: «اعتقاد دارم آنچه ممکن است روی شرکت مردم در انتخابات تاثیر بگذارد، بحث فساد است. البته قوه قضاییه به میدان آمده و باید این مسئله پیگیری شود و به مردم ثابت شود نظام ما با هرکس که به بیتالمال دستدرازی کند تعارف ندارد. از اینکه دولت و مجلس ماجرا را به گردن یکدیگر میاندازند، آبی برای مردم گرم نمیشود.»
وی حاشیهنشینی و بیتفاوتی نخبگان و فرهیختگان را صحیح ندانست و افزود: «وقتی مردم ببینند سیاسیکاری زیاد است یا نماینده فقط دنبال افراد ستادی خودش یا دنبال ویژهخواری و رانت برای اطرافیانش است، قطعا اعتمادشان را از دست میدهند و این روش دارد لطمه میزند.»
از معتمدیزاده پرسیدیم منظور شما فساد در سیرجان است یا کشور؟ او پاسخ داد: «من به صورت کلی میگویم ولی اگر اینجا من فساد داشته باشم، در مسایل کلان کشور یک فساد بزرگتری انجام میدهم. اگر امروز در اینجا برای رای آوردن به هر کاری دست بزنم، دنبال خرید رای یا استفاده از پولهای کثیف باشم، قطعا این پولها از جیب افرادی بیرون میآید که صدها توقع دارند و من باید صد تا کار خلاف دیگر هم در سطح کلان کشور انجام دهم. اگر کسی دنبال خرید و فروش رای باشد، هیئت اجرایی و نظارت باید ورود پیدا کنند و فرد را رد صلاحیت کنند.»
معین ضابطی؛ منتقد چپ و راست
معین ضابطی از اساتید دانشگاه پیامنور را شاید بتوان صریحاللهجهترین کاندیدای این دوره انتخابات سیرجان دانست.
ضابطی سخنان خود را با موضوع اقتصاد شروع کرد: «راه عزتمند کردن ملت از اقتصاد میگذرد. اقتصاد، فرهنگ و سیاست ایران باید سامان پیدا کند و تنها راه تحقق آن تشکیل مجلس قدرتمندی است که به مردم فکر کند. مشکل اساسی کشور، اشرافیت سیاسی و اقتصادی است.» و سپس به انتقاد از چپ و راست پرداخت: «پسر سرلیست اصلاحطلبان یعنی پسر آقای عارف خودش را ژن خوب معرفی میکند و از آن طرف، همسر سرلیست اصولگرایان یعنی همسر آقای حدادعادل، هیچ کلاس درسی را در شان پسرش نمیداند. اینها دو لبه قیچی هستند که اعتماد عمومی ملت را نابود میکند. راست و چپ متهمین اصلی وضعیت امروز ایران هستند و باید به دادگاه مردمی فراخوانده شوند تا پاسخگوی 40 سال مدیریتشان بر کشور باشند.»
«من مسایل اصلی کشور را فساد، رانت، سربازی بیفایده جوانان، پرداختهای نابرابر در بخش دستمزد و حقوق بسیار پایین کارگران میدانم. مسئله دیگری که مجلس میتواند آن را حل کند، مشکل احتکار زمین و مسکن است. وقتی برای یک جوان زمین و مسکن نباشد، به دنبالش فقر، ناهنجاریهای اساسی اجتماعی، فرهنگی و سیاسی میآید. اگر دولت با مصوبه مجلس تنها نیم میلیون هکتار زمین در ایران توزیع کند، قیمت زمین در ایران یکشبه صفر خواهد شد و همه جوانان ایرانی میتوانند صاحب مسکن و وضعیت خوب اقتصادی شوند، ازدواج کنند و زندگی تشکیل دهند. با راه افتادن صنعت ساختمانسازی، تمام اقتصاد ایران متحول خواهد شد. ما باید به اقتصاد اسلامی برگردیم که حضرت علی معتقد بود یک حکومت باید آب سالم، مسکن و امنیت را برقرار کند تا بتواند نام خود را حکومت اسلامی بگذارد. امروز تنها حلقه مفقوده کشور، عدالت است. نسل سوم و چهارم انقلاب پرسشگر و مطالبهگر است که باعث میشود از راست و چپ و اصلاحطلب و اصولگرا عبور کنند.»
ضابطی در مورد تاثیر وقایع و اعتراضهای اخیر روی انتخابات و مشارکت مردم گفت: «اگر مردم عزتمند باشند، هیچوقت به خیابان نمیآیند و بانک و پمپبنزین آتش نمیزنند. حکومت باید راههای اعتراض مردمی را باز کند. نمیتوانیم با هر اعتراضی با سرکوب برخورد کنیم و بعد بگوییم چرا مردم تند میشوند و رفتار غیرامنیتی دارند. من به مردم حق میدهم دلسرد باشند ولی امیدوارم برای آینده و سرنوشت خودشان، برای انتخاب یک مجلس انقلابی، مومن و اهل کار، در صحنه حضور پیدا کنند وگرنه همان اتفاق 40 سال گذشته تکرار خواهدشد و قاعدتا مردم خستهتر از این خواهند شد.»
«مردم به چپ و راست، اصلاحطلبان و اصولگرایان، موتلفه و مشارکت، مجمع روحانیون مبارز و جامعه روحانیت مبارز فرصت دادند. آنها بودند که فرصتها را سوزاندند و به اعتماد مردم خیانت کردند. وقتی یک اصولگرا با 30 منصب به روی مردم خیره نگاه میکند و میخندد، وقتی دیگری با 40 منصب به نام اصولگرا در تمام مجامع انقلابی و سیاسی کشور حضور دارد، مردم باید اینها را تصفیه کنند. قرار نیست اینها در 40 سالگی انقلاب هنوز بر سر مناصبشان بنشینند و منتظر مرگشان باشند.»
وی در پاسخ به سوال پاسارگاد پیرامون مسایل فرهنگی گفت: «آنچه که در سالهای اخیر به فرهنگ آسیب زده، این است که آزادی را در حوزههای مختلف از مردم گرفتهایم. من به آزادی به طور کامل و مطلق اعتقاد دارم. معتقدم باید آزادی را گسترش دهیم. عدهای در این کشور میگویند اگر مردم را آزاد بگذاریم، فاسد میشوند. قطعا آن آدم خودش فاسد است.»
ضابطی در مورد مشکلات شهر گفت: «یکی از مسایل اصلی شهر ما رانت، فساد و تبارگرایی و خانوادهگرایی است. امروز شما میبینید برخی از معادن شهر و کشور فقط در اختیار چند خانواده خاص قرار گرفته است. مردمی که در این معادن کار میکنند اگر یک شیفت حضور پیدا نکنند، باید به هزار جا جوابگو باشند. اما یک عده حقوق، ماموریت برداشتهای ماهانهشان در حساب نمیگنجد. یک خبرنگار نهایتا دو میلیون تومان درآمد دارد اما افرادی در این شهر حقوقهای نجومی میگیرند و تحت حمایتهای خاص خانوادههای خاص قرار دارند.»
احمد حسینی؛ گفتمان رسمی
سیداحمد حسینی مسنترین کاندیدای این دوره است. گفتمان حسینی مطابق گفتمان راست سنتی و نزدیک به حکومت است. حسینی هدف خود از شرکت در انتخابات را خدمت به اسلام، انقلاب اسلامی و ملت بزرگ ایران میداند. او در ادامه به طور غیرمستقیم از امیدواری خود برای یکدستی مجلس از میان همفکران خود و احتمالا دولت سخن میگوید: «باید دنبال هرکار خیری که برای عظمت و پیشرفت کشور و مردم باشیم و برای اجرای آن باید فکر، ایده و دوستانی همفکر داشته باشیم.»
حسینی سادهزیستی و مبارزه با فساد را از خصلتهای خود میداند: «آنچه که برای من بنا بر توصیه امام و رهبری اهمیت دارد، سادهزیستی است. مهمترین مسئلهای که امروز برای من مطرح است، غارتگیری بیتالمال است و بیتوجهیهایی که باعث شد سرمایههای عظیمی از ملت از بین برود که قابل تحمل نبود. شرایط را وخیم میدانم.»
حسینی در پاسخ به پاسارگاد پیرامون تاثیر وقایع اخیر بر حضور مردم در انتخابات میگوید: «مسئولان کشور، مجلسیها و دولتیها باید اقداماتی انجام دهند تا اگر دلزدگیهایی ایجاد شده، برطرف شود. اعتراض حق طبیعی هر انسانی است. اما اگر این تبدیل شود به سواستفاده جریان نفاق، حزب بعث، وهابیت، داعش، آمریکا، اسرائیل و انگلیس، باید برای امنیت کشور و راحتی مردم دست به دست هم بدهیم.»
حسینی پیرامون میدان دادن به جوانان گفت: «بعد از مشخص شدن تایید صلاحیتها اگر دیدم وضع جوان کاندیدا بهتر است، مخلص او هم هستم، اگر هم دیدم وضع پیرمردها بهتر است، جوانان خودشان هر تصمیمی خواستند بگیرند.»
حسنپور؛ متفاوت و پرسشبرانگیز
شهباز حسنپور میگوید تصمیمی برای ثبتنام نداشته و هوادارانش در ساعات پایانی او را راضی به حضور کردند. اظهاراتی که منتقدانش قبول ندارند و ماجرا را به حساب کارهای تبلیغاتی او میگذارند. حسنپور در نطق طولانی ابتدای نشست، به تعریف و تمجید از رقیبان و نصیحت ایشان پرداخت و با اشاره به حوادث اخیر کشور وتاثیر آن بر انتخابات افزود: «دشمن بداند ما پرشورترین انتخابات را داریم و سال نکو از بهارش پیداست که حضور تعداد زیاد ثبتنامکنندگان در کل کشور دلیلش است.»
حسنپور در ادامه «بابت نواقص و اشتباهاتی که در این 12 سال داشت» عذرخواهی کرد: «من هرچه در بضاعتم بوده انجام دادم و بنا ندارم بگویم آمدم کار جدیدی انجام دهم اما هر فردی انتخاب شد باید ادامه پروژهها را با قدرت بیشتر پیگیری کند.» حسنپور در پاسخ به خبرنگاری که گفت او به سیداحمد حسینی گفته به احتمال 99 درصد در انتخابات شرکت نمیکند، اظهار داشت: «هرکس این جمله را گفته باید استغفار کند. من صادقانه عمل کردم و قصد ثبتنام نداشتم. من برای اینکه ثبتنام نکنم به دو نفر از اعضای ستادم در بردسیر گفتم ثبتنام کنند. در سیرجان هم به دوستان توصیه کردم ثبتنام کنند. این حرفها ناصواب است.»
حسنپور در ادامه پاسخ به پرسش قبلی پیرامون حضور جوانان، گفت: «بنده با 10 نفر از افراد نامآور مجلس قبل از آمدن مشورت کردم. هم دوستان اصولگرا، هم اصلاحطلب و هم مستقل. بعد از مشورت با این دوستان هفته گذشته با پنج نفر از چهرههای شاخص مملکت هم صحبت کردم. امیدوارم یکی از جوانان رای بیاورد. من جیبی برای مجلس ندوختم.»
حسنپور در پاسخ به اینکه آیا قرار است شاهد رد صلاحیتهای گسترده یا ردصلاحیت برخی چهرههای خاص باشیم، گفت: «منظورم این نیست. حرف بنده این است که در اثر بیتوجهی و ندانمکاری ما مسئولان گاهی تصمیمات اشتباهی گرفته میشود و با حضور مردم مشکلات حل خواهد شد. بنده اصل و رکن اساسی نظام را رهبری و مردم میدانم. گاهی به شوخی میگویم که مسئولان با نظام سر ناسازگاری دارند ولی مردم نمیگذارند. خدا، رهبری و مردم نظام را حفظ کردهاند و هیچ بحثی برای رد صلاحیت ندارم.»
حسنپور در باره ارتباط خود با محمدباقر قالیباف گفت: «من ثبتنام قالیباف را در مسیر که میآمدم متوجه شدم. بنده همانطور که تا امروز ثابت کردم و در همه دولتها حضور دارم، فرقی برایم ندارد چه کسی بیاید یا نیاید. در مجلس به آنچه که تشخیص دهم رضای خدا و مردم را در پی دارد رای میدهم. در بحث انتخاب رییس مجلس یا تصویب لوایح تا این لحظه بر اساس تشخیص خودم عمل کردم.»
در ادامه یکی از خبرنگاران با اشاره به بحث فساد و رانتخواری عملکرد ضعیف و نظارتی حسنپور را مورد پرسش قرار داد و حسنپور در پاسخ گفت: «با صراحت میگویم نُرم تخلف در سیرجان نسبت به کشور پایینترین است. آنچه اتفاق افتاد عدم نظارت دولتها و عملکرد منصوبین دولتها بوده. بنده مسئولی منصوب نکردم. نظارت مجلس ضعیف بوده ولی دیوان محاسبات باید پاسخ بدهد نه بنده. ما دستگاهی بودیم که دیوان محاسبات باید دقیق نظارت میکرده. خوشبختانه در استان و سیرجان پرونده مربوط به دیوان محاسبات یا نداشتیم یا کمتر داشتیم.»
حسنپور در انتقاد از «برخی آقایان و خبرنگاران» گفت: «آنچه که این عده میگویند همان چیزی است که دشمن القا میکند که همه چیز را سیاه جلوه دهد. شهر در بهترین وضعیت است. قطعا ایرادات و اشکالاتی وجود دارد. املای نانوشته است که غلط ندارد اما دستگاه قضایی ما قدر است و به مشکلات رسیدگی میکند. مسئولیت بنده در مجلس قانونگذاری است و میتوانید عملکرد من را از هرکدام از جناحهای سیاسی یا نمایندگان اقلیتهای مذهبی بپرسید. ظرفیت گلگهر 20 هزار نفر است اما 50 هزار نفر متقاضی ورود هستند و قطعا آن 30 هزار نفر ناراحت هستند. ملاک اصلی من قانون است.»
جعفرقلیخانی؛ امیدوار به اصلاحات
ابوالفضل جعفرقلیخانی؛ رییس پیشین دانشگاه آزاد و حقوقدان است. او در مورد انگیزه خود برای حضور در انتخابات میگوید: «ما پارلمان را مفت به دست نیاوردیم. پارلمان در کشور ما ثمره انقلاب مشروطیت است که خیلی برای کشور هزینه داشته و ما باید به هر طریقی حفظش کنیم.»
او پیرامون تاثیر اعتراضهای اخیر بر حضور مردم در انتخابات میگوید: «به هر حال وجدان عمومی جامعه، وجدان بیداری است و طبیعتا گرانیها میتواند روی مشارکت تاثیر بگذارد. اینجا وظیفه نخبگان است که بیایند و مردم را از پیامدهای عدم مشارکت آگاه کنند. مردم یکسری نارضایتیها و گلههایی دارند، ناراحت هستند و ما درک میکنیم. ما هم ناراحتیم ولی معلوم نیست نتیجه اعتراضهای خیابانی چه شود. آن چیزی جامعه را اصلاح میکند که با تفکر، اندیشه، دارای جهت مشخص و قابلکنترل باشد.»
او در مورد وضعیت شهر میگوید: «وضعیت شهر مناسب نیست. عدم شایستهسالاری، غلبه روابط بر ضوابط، رانتبازی و فساد اقتصادی شهر ما را به یک شهر غیرقابلتحمل تبدیل کرده. من وظیفه خودم دانستم به عنوان کسی که حقوق اساسی خوانده و تدریس کرده بیایم و وارد این عرصه شوم و دستکم گفتمان اصول حقوق اساسی را در بحث نمایندگی و در جامعه مطرح کنم.»
جعفرقلیخانی با برشمردن حاکمیت قانون، شفافیت، مسئولیت و پاسخگویی، احترام به خرد جمعی، تفکیک قوا، کارایی و اثربخشی و برابری و انصاف به عنوان شاخصهای حکمرانی خوب، میگوید اگر در جامعهای تفکیک قوا نباشد، سخن از آزادی و توسعه گزاف است: «بر اساس بحث تفکیک قوا، هرکدام از قوا وظایف خاص خودشان را دارند. هیچ قوهای نباید در قوه دیگر مداخله کند ولی شما میبینید که در شهر ما نماینده در همه سازمانها دارد مداخله میکند. این چیزی است که شهر ما را از پای در آورده است. ما شهری میخواهیم با نمایندهای که به کار قانونگذاری خودش برسد و وظایف نظارت نمایندگیاش را انجام دهد. باید در این شهر، فرماندار یک آدم شایسته باشد که وابسته به آقای نماینده نباشد. کسی که متخصص باشد و خودش از اختیارات خودش بتواند استفاده کند. شورایی میخواهیم که بدون دخالت نماینده انتخاب شود و شهرداری که نگوید من بنده نمایندهام. متاسفانه ثروت در شهر ما هدر میرود. شما وقتی وارد سیرجان میشوید، آن را فاقد مدیریت شهری تصور میکنید.»
جعفرقلیخانی معتقد است این مشکلات تنها یک راه حل دارد: «لازم نیست نماینده هیچ زحمتی بکشد؛ فقط کافی است که پای خود را از حریم سازمانهای اداری بیرون بکشد و مداخلهاش را کم کند.»
او در مورد احتمال همراهی کردن جریان اصلاحات با خود میگوید: «من نماینده هیچ حزبی نیستم اما توقع دارم جریانهایی که از نظر فکری به من نزدیک هستند، از حضورم حمایت کنند.» او میگوید: «اینطور نیست کسانی که مشارکت نکنند الزاما حامی اصلاحات باشند؛ چرا که اصلاحطلبها اهل گفتمان هستند و طبیعتا مذاکره و روشنگری میکنند. عدم مشارکت چه نتیجهای برای مردم و جامعه ما دارد؟ آیا به نفع مردم ماست؟ من مطمئن هستم که این احساسات که همه ما از آن متالم هستیم، آهسته آهسته جای خودش را به تفکر بیشتر میدهد و آن موقع مردم فکر میکنند و مقایسه میکنند و متوجه میشوند نباید عرصه تحمیل را به عرصه انتخاب ترجیح دهند. به نظر من همیشه انتخاب مناسبتر از تحمیل است.»
او درباره شکست اصلاحطلبان سیرجانی در انتخابات چند دوره اخیر میگوید: «این نتیجهگیری شما را قبول ندارم. در انتخابات ریاستجمهوری اصلاحطلبها نامزد نداشتند ولی گفتمانی که به اصلاحطلبی نزدیکتر بود رای آورد. در انتخابات مجلس هم نامزد اصلاحطلبها رد صلاحیت شد و اصلا وارد انتخابات نشد که شکست بخورند.»
جعفرقلیخانی در مورد برنامههای خویش در سطح کلان کشور ابتدا به توجه جدی به دو قشر بانوان و معلمان و تعیین خانهداری به عنوان شغل برای قشر اول و بازگرداندن شان قشر دوم اشاره میکند و در ادامه میگوید: «اگر قوانین کیفیت بهتری داشته باشند و اگر ساختار دولت بهروز و متناسب با مقتضیات امروز بازسازی شود، هزینههای کشور خیلی پایین میآید. کشور ما به علت فربگی بیش از حد دولت بسیار گران اداره میشود. متاسفانه قوانین ما الان کیفیت لازم را ندارد. اکثر نمایندگان رویکرد غیرعلمی به مسایل دارند، سیستم را نمیشناسند و متوجه نیستند که تصمیمهاشان در همه جا تاثیر میگذارد. اصولا تصمیمها و درمانهایی که میدهند موضعی است و سیستماتیک نیستند. برای همین هم ممکن است یک قسمتی را به صورت موقتی تسکین دهد ولی درمان نمیکند و در بقیه اجزای سیستم هم مشکلات جدیتری ایجاد میکند.»
گفتوگو با تنی چند از کاندیداهای شاخص روزهای اول ثبتنام
محسن مصباح؛ اصولگرایی که مستقل شد
محسن مصباح مدرس دانشگاه و آموزش و پرورش است. تحلیلگران سیاسی او را جزو جناح اصولگرا میدانند اما خود میگوید که به عنوان کاندیدای مستقل در انتخابات ثبتنام کرده. مصباح در گفتوگو با پاسارگاد، به انتقاد از دوقطبیسازی فضای سیاسی سیرجان میپردازد. او اسم نمیبرد اما آشکارا منظورش دو قطبی حسینی-حسنپور است. مصباح میگوید: «خیلیها دلشان میخواهد دوقطبیسازی کنند؛ به خصوص کسانی که میدانند در این دوقطبیسازی برنده انتخابات خواهند شد. اما من فکر میکنم نسل جدید، بچههای دهههای 60 تا 80 این دوقطبی را بشکنند و در انتخابات نتیجهای رقم خواهد خورد که کسی انتظار ندارد.»
گویا مصباح روی شاگردانی که طی سالها داشته حساب ویژهای گشوده. او معتقد است به دلیل زندگی با نسل جدید، زبان، افکار و نیازهای آنها را بهتر درک میکند. مصباح در ادامه طعنهای به کاندیداهای مسن نیز میزند: «حضور آدمهای دهه 30 و 40 –در عرصه مسئولیت یا نمایندگی-دیگر بس است. کسی که با نسل جدید زندگی کرده میتواند آنها را بفهمد و برایشان قانون بگذارد. فکر میکنم آدمهای نویی داشته باشیم که این نسل جوان را درک میکنند.»
او در مورد احتمال اثر گذاری وقایع اعتراضی آبانماه روی انتخابات میگوید: «امیدوارم تاثیری نگذارد. ما باید از یک راه مدنی مشکلات را حل کنیم. خواستههای مردم به حق است ولی باید از راه بهتری مطرح شود.» مصباح معتقد است بخشی از اتفاقات کشور و اعتراض مردم به خاطر انتخابهایی است که صورت گرفته. او مجلس و دولت را مدنظر دارد. مصباح در پاسخ به این سوال که آیا معتقد است اعتراض مردم، به دلیل انتخاب مردم است، تاکید میکند «فقط بخشی از مردم» او اعتقاد دارد که مشکلات و به خصوص وقایع اخیر «حاصل مجلس قانونگذار و دولت خدمتگزاری» است که با رای بخشی از مردم به روی کار آمدهاند و اقداماتشان موجب نارضایتی بخش دیگری از مردم شده.
مصباح در پایان سخنانش با اشاره به اینکه سطح نماینده مجلس باید خیلی فراگیرتر از شهر باشد میگوید: «البته این به این معنی نیست که نمایده مشکلات شهر را فراموش کند. ما مشکلاتی داریم که یکی بحث کشاورزی و تامین آب آن و دیگری آب شرب است اما به نظرم بزرگترین مشکل شهر که شامل کشور نیز میشود، بحث آموزش است. یک مشکل اساسی ما بحث آموزش و پرورش است. من به عنوان کسی که شغلش تدریس و آموزش است، به بازار کنکور اعتراض دارم و مخالفش هستم. کنکور، آموزش را میبلعد.»
جواد عباسلو؛ هزینههای یک پزشک
جواد عباسلو در سیرجان جدا از پزشک بودن به فعال محیط زیستی نیز مشهور است. او از جمله کاندیداهای جناح اصلاحات محسوب میشود. عباسلو هدف خود از ثبتنام در انتخابات را «ایجاد فرصتهای برابر برای همه» میداند. او در پاسخ به اینکه ایا وقایع اعتراضی آبانماه روی مشارکت مردم در انتخابات تاثیر خواهد داشت یا خیر، میگوید: «یکی از انگیزههای من از شرکت در انتخابات این بود که مردم را به مشارکت فرا بخوانم تا احساس ناراحتی و یاسی که در برخی جوانان وجود دارد، مرتفع گردد.»
عباسلو معتقد است اگر جوانان بدانند افرادی هستند که صدای ایشان را به مسئولان برسانند، امیدوار خواهند شد و این موضوع به کاهش خشم و عداوت بین افراد جامعه خواهد انجامید.» تحلیل عباسلو کمی عجیب به نظر میآید اما او روی حرف خویش تاکید دارد. او در جملهای میگوید:«آمدهام هزینه بدهم تا مردم کمتر هزینه بدهند. آمدهام مردم را به سمت آرامش و پرهیز از خشونت فرا بخوانم» عباسلو در پاسخ به اینکه آیا برای دعوت مردم به آرامش، راهی جز کاندیداتوری انتخابات مجلس وجود ندارد، گفت: «یکی از راههای عمده دموکراسی که شامل جمهوریت نظام میشود، بدون خشونت است و با هزینه اندک امکانپذیر است، مشارکت پای صندوقهای رای است.»
او در پاسخ به اینکه چه هزینهای قرار است بدهد تا مردم کمتر هزینه بدهند، میگوید: «همه میگویند انتخابات سیرجان، راحت نیست. هم هزینه مادی دارد و هم معنوی. چون مورد حمله رقبا قرار خواهی گرفت و آبروی چندین سالهات بدون داشتن گناه، دچار تهمت و افترا میشود. من آبروی خود و خانوادهام را وسط گذاشتهام. من در این صحنه به هر حال برنده هستم چون هدفم کاهش التهاب،یاس و سرخوردگی در جامعه و ایجاد امید است.»
ادامه سخنان عباسلو در مورد هزینه دادن، بسیار جالب توجه است: «من هزینه میدهم که مردم مشغول انتخابات شوند و احساس کنند میتوانند از طریق صندوق رای نظراتشان را بیان کنند. این ایجاد امید باعث کاهش خشونت و التهاب جامعه میشود و به تلطیف فضای اجتماع منجر خواهد شد.»
او در ادامه آسیب رسیدن به مردم و نیروهای نظامی و انتظامی را آسیب به خودمان و جامعه نامید و ضمن اشاره به جلوگیری از خشونت از سوی هر دو گروه، تاکید کرد «مردم و این نیروها تفاوتی با یکدیگر ندارند. ما همه از یک قوم هستیم و تمام ما فرزندان ایرانیم. اگر مشکل یا اختلاف نظری داریم، راه حل آن صندوقهای رای است و این آخرین راه نجات ماست. مهم این است که مردم بدانند صدایشان شنیده میشود. پرهیز از خشونت اصل اساسی ماست. قانونگرایی و مبارزه با فساد و ناکارآمدی از اصول اولیه ماست.»
زهرا رنجبر؛ 40 سال تکراری
زهرا رنجبر پزشک و فعال سیاسی است. او هدف خود از شرکت در انتخابات را «احقاق حقوق مردم و کرامت انسانی» میداندو رنجبر در ادامه با انتقاد از وضع موجود اقتصادی میگوید: «قرار بود محرومینی که هدف شعارهای انقلاب بودند، به مراحل بالای سعادت ومعنویت برسند ولی متاسفانه بعد از 40 سال، محرومین در همان محرومیت خودشان ماندهاند و فکرشان همچنان درگیر مایحتاج اولیه زندگی است.»
رنجبر پیرامون تاثیر وقایع اعتراضی آبان روی مشارکت عمومی مردم میگوید: «احتمال زیاد تاثیر خواهد گذاشت ولی کاندیداها نیز میتوانند تاثیر مثبتی داشته باشند. حضور کاندیداهایی که مردم به آنها اعتماد دارند، میتواند باعث ایجاد انگیزه جهت مشارکت بیشتر شود.»
وی در مورد مشکلات شهر سیرجان به ظاهر این شهر و مناسب نبودن وضعیت شهرسازی و آسفالت اشاره و در ادامه تاکید کرد: «با وجود موقعیت سیرجان از نظر اقتصادی که به واسطه معادن و شرکتهای گوناگون ایجاد شده اما توزیع ثروت در شهر عادلانه نیست.»
اظهارت انتهایی رنجبر پیرامون مشکلات سطح کلان کشور و نسبت به روند میانه سخنان قبلیاش، کوبنده بود: «به هر حال حتما علتهایی بوده که اوضاع به این شکل درآمده است. بخشی از مسئولان انتخابی و انتصابی براساس صلاحیت فردی بر سرکار نیامدند. در این 40 سال برخی مسئولان نه براساس صلاحیت که براساس مسائل دیگر و روابط به مسئولیت رسیدهاند. آنها مسئولیت را مقام دیدند درحالیکه مسئولیت یعنی خدمت. آنها فکر کردند بیتالمال متعلق به خودشان است و تا توانستند آن را به اطرافیانشان بخشیدند.»
رنجبر چنین افرادی را مقصر به وجود آمدن مشکلات کشوری میداند و امید دارد با حضور در مجلس بتواند روند را عوض کند.