قبح قضیه
رضا مسلمیزاده
ما حافظهی تاریخی نداریم و بعضیهامان بیشتر از دیگران به این آلزایمر جمعی مبتلا هستیم. انتخابات دیگری در راه است و برگزاری سالم و آزاد انتظاری است معقول و همگانی. سرپرست فرمانداری سیرجان قول داده تا تلاش کند که در «کمال صحت و سلامت و امنیت» برگزار شود. به تلاششان ارج مینهیم و برای ایشان و هر دولتمرد دیگری که برای تحقق ارادهی ملی میکوشد، آرزوی موفقیت میکنیم اما نگرانیم. این نگرانیمان وقتی شکل میگیرد که ایشان معتقد است: «انتخاباتهایی که در کشور و به تبع آن در حوزه انتخابیه سیرجان برگزار شده در سلامت کامل بوده است. این را به عنوان مجری انتخابات با اطمینان کامل میگویم.» همین «اطمینان کامل» ایشان است که ما را نگران میکند و یاد حافظهی تاریخی نداشتهمان میاندازد. آنچه در ادامه میآید، بازنمایی لحظاتی از آخرین انتخابات برگزار شده در سیرجان است تا به یاد بیاوریم که مسئولان وقت چه گفتهاند؛ کدام حرف را باور کنیم و چه کسی راستتر میگوید؟ آنکه با اطمینان کامل حرف میزند یا اما و اگرهای دیگران را؟
رييس هيئت نظارت استان در مرداد 96 درگفتوگو با نشريه قاصدک: «بر اساس گزارشاتي که ما از منابع مختلف دريافت کرديم و با توجه به نامهاي که بازرس هيئت مرکزي و نمايندگان زده بودند ما اين انتخابات را تاييد نکرديم و تمامي مدارک را به تهران ارسال کرديم تا در آنجا تصميم گيري شود».
پس از انتخابات شورا در سال 96 ايراندخت رضايي به پاسارگاد گفت: «عصر جمعه به دعوت آقاي حسنپور در جلسهاي که سه چهار نفر از کانديداها بودند، حضور داشتم. در آن جلسه آقاي حسنپور گفت؛ من ميدانم تخلف شده، من ميدانم حق با شماست، ولي به خاطر من، به خاطر حفظ نظام رضايت دهيد و از اين قضيه صرف نظر کنيد».
نماينده سيرجان در جواب اين سؤال که قبول داريد برخی تخلفات در روند انتخابات سيرجان اتفاق افتاده است، گفت: «من بر اساس گزارشهاي رسيده قبول دارم که بهتر از اين ميشد انتخابات را برگزار کرد». شهباز حسنپور در مورد فيلمهايي که در مورد خريد و فروش آرا يا اشتباه در کد نامزدها، گفت: «... بنده خودم يکي از معترضين بودم که اعتراضم را کتبا نوشتم و تعارفي هم با کسي ندارم».
همچنین در بخشی از گفتوگوی پاسارگاد با منصور مکیآبادی فرماندار سابق سیرجان در آذر 97 آمده است:
انتخابات شوراي شهر نقطه منفي در کارنامه شماست، اين را قبول داريد؟
«به هر صورت... ببينيد! در انتخابات بايد به يک تفکر و خرد جمعي برسيم، به يک فرهنگ برسيم که دست به رفتار غيرمدني نزنيم. ما بايد تلاش کنيم مردم را به سمت رفتار مدني و تحزب سوق دهيم. در سيرجان هم اميدواريم اين اتفاق بيفتد. ما بايد تلاش کنيم سطح فرهنگ مردم در اين زمينه بالاتر رود. تا زماني هم اين نباشد اين اتفاقات رخ ميدهد. مگر ما ميتوانيم کنار تکتک مردم شهر نيرو بگذاريم؟»
پس قبول داريد در اين انتخابات خريد و فروش راي انجام شده است؟
ببينيد... فقط سيرجان نيست در همهي شهرهايي که تحزب جاي نيفتاده است، اين مسايل وجود دارد. مخصوصا در جوامع کوچک.... به هر صورت وجود دارد. فقط راهش اين است مردم خودشان به اين جمعبندي و فرهنگ برسند.
شما قبل از انتخابات گفته بوديد مناطق آلوده را شناسايي کرديد ولي چرا کاري نکرديد؟
ما که نميتوانيم اراده مردم را شناسايي کنيم. شما يک ذره برويد جلو ميگويند داري تفتيش عقايد ميکني. مثلا آقايي فلان جايي نشسته به 5 تا ماشين هم پول داده است. خب بروند به او گير بدهند داري چکار ميکني؟ به کي ميخواهي راي بدهي و سؤال بپرسند، ميشود طبق قانون تفتيش عقايد.»
اینها مشت نمونه خرواری است برای یادآوری و تذکر. باشد که از این تذکر ملال نگیرند. منصور مکیآبادی در جایی از همین مصاحبه گفته است؛ «انگار قبح قضيه شکسته شده است».