افزایش کودکآزاری در روزهای قرنطینه
پاسارگاد
«یک مورد دیروز (شنبه) داشتیم که میشود گفت خانواده به اورژانس اجتماعی رجوع کرده بود. با واحد مرتبط در اورژانس هماهنگ کردیم تا اقدامات لازم انجام شود. این اقدامات میتواند به شکل مداخله روانشناختی باشد، ممکن است اگر خانواده نتوانند از بچه نگهداری کنند، سرپرستی به افرادی نظیر پدربزرگ و یا سایر اقوام نسبی سپرده شود و در نهایت اگر هیچ راهی وجود نداشت، به مراکز نگهداری فرستاده میشوند.»
این سخنان بخش ابتدایی گفتوگوی ما با خانم دکتر مهتاب حسینی، رییس اداره بهزیستی سیرجان است. موضوع گفتوگو، موارد کودکآزاری در سیرجان و در ایام به اصطلاح کرونایی یعنی از ابتدای اسفند تا روز یکشنبه و تاثیر مشکلات اقتصادی بر افزایش میزان کودکآزاریها است.
از اسفند تا امروز، میانگین موارد کودکآزاری بیشتر شده یا کمتر؟
مواردی داشتیم. تقریبا مشابه میانگین سایر ایام است اما کمی بیشتر شده است. یعنی از نظر آماری، 5 مورد داشتیم که از ماههای دیگر بیشتر است.
ممکن است در مورد این 5 مورد کودکآزاری توضیح دهید که چه اتفاقی افتاده است؟
بیشتر موارد کودکآزاری جسمی بوده است؛ مثلا کتک زدن. خدا را شکر آزار جنسی وجود نداشته. متاسفانه شرایط مالی و روانی خانواده در این موارد تاثیر زیادی دارد. مثلا یک مورد بوده که ناپدری مشکلاتی از نظر روانی داشته و در شرایط قرنطینه مشکلات بیشتر شده، فشار روحی و روانی افزایش داشته و کودکان بیشتر مورد آزار قرار میگیرند. معمولا شرایط این نوع خانوادهها نابسامان بوده و مشکلات اجتماعی و روانی داشتهاند. از طرف دیگر مهمترین نگرانی ما این است که گزارشها کمتر از موارد رخ دادن کودکآزاری باشد. زیرا قبلا معلمان مدارس و مربیان پیشدبستانی و مهدهای کودک، موارد را به ما ارجاع میدادند اما اکنون با تعطیل شدن این مراکز، ارجاعات به ما کمتر و دسترسی به موارد احتمالی نیز محدود شده است.
یعنی محتمل است که موارد کودکآزاری بیشتر باشند؟
به هر حال وقتی ارتباطات کم شود و همه داخل خانه باشند، اطلاعرسانی کمتر انجام میشود. قبلا اطلاعاتمان از طریق معلمان، مربیان، همسایهها و اقوام بود. ما که از داخل خانه مردم خبر نداریم. ما بنا بر گزارشهای داده شده مداخله میکردیم. خیلی کم پیش میآید که کودک، خودش تلفن را بردارد و به 123 زنگ بزند. بنابراین نگرانی ما از کم شدن میزان اطلاعاتمان است. همانطور که گفتم از سمت دیگر هم قرنطینه باعث مشکلاتی شده است.
در این 5 مورد کودکآزاری، آزارها بیشتر از سمت پدرها بوده یا مادرها؟
میتواند از سمت هر دو نفر باشد اما بیشتر از سمت پدر بوده است و یا ناپدری.
چند مورد آزار از طرف ناپدری بوده؟
دو مورد.
این 5 خانواده متعلق به قشر آسیبپذیر جامعه بودند؟
بله.
سرنوشت این 5 کودک چه خواهد شد؟
باید تا حصول نتیجه صبر کنید. ولی در مرحله اول، ما مداخلات اجتماعی و روانی داریم. مددکار و روانشناس ما باید ببیند مشکل از کجاست، آیا با مشاوره حل میشود، چه اتفاقی منجر به این مشکل شده؟ گاهی نیز اگر شرایط و وضعیت خانواده مناسب نباشد، در بین بستگان نسبی به دنبال سرپرست خواهیم بود. اگر هیچکدام از این موارد راهحل مشکل نبودند، کودک به مرکز نگهداری فرستاده خواهد شد. البته میزان پذیرش مراکز نیز محدود است. از طرفی با توجه به ویروس کرونا، برای حفظ سایر سلامت کودکان، باید کودکان جدید ابتدا قرنطینه شوند. این موضوع نیز شرایط را برای ما سختتر کرده است.
گویا این 5 مورد کودکآزاری نسبت به موارد قبل حادتر بودند؟
نه اینکه خیلی حاد باشند اما به هر حال کودکآزاری بوده. این کودکآزاریها یا به شکل جسمی بوده و یا از نوع غفلت، نرسیدن به مسایل بهداشتی، سلامت و یا مسایل عاطفی کودک.