نگاهی به نحوه تدفین و انتقال فوتیهای کرونا از بیمارستان به آرامستان؛
این روزهای آرامستان
هدی رضوانی
حالِ این روزهای جهان خوب نیست. نبضش کُند میزند. سایه شوم کرونا بر سرش افتاده و ناقوس مرگ را به صدا درآورده. بیش از یک میلیون از انسانهای سراسر کره زمین درگیر کرونا شدهاند و بالغ بر ۱۰۰ هزار نفر را به کام مرگ کشانده. شاید اگر در گذشته به ما میگفتند بیماریای میآید که شما را از کوچکترین تعاملهای انسانی دور نگه میدارد و حسرت ارتباط را بر دل آدمها میگذارد هیچکدام از ما باور نمیکردیم. این روزها همه میترسیم پا در کوچه و خیابان بگذاریم، دست یک دوست را به گرمی بفشاریم و یا با عزیزانمان دیدار کنیم.
آمار فوتیها متفاوت است
آمار مبتلایان به کرونا در شهرستان سیرجان را ۱۵ نفر و آمار فوتیهای این بیماری را دو نفر اعلام کردهاند. سمیه پورپاریزی مسئول سازمان آرامستانهای سیرجان اجازه ندارد آمار فوتیهای کرونا را اعلام کند و میگوید: چون حراست شهرداری از ما تعهد گرفته نمیتوانیم آمار را اعلام کنیم، میتوانید از مرکز بهداشت بگیرید.
اما آماری که از سوی ستاد کرونا اعلام شده تعداد فوتیهای این بیماری در سیرجان را دو نفر اعلام کرده؟ میگوید: تعداد فوتیها زیاد بود، ۲ نفر نیستند. وی در پاسخ به این سوال که آیا این آمار بالای فوتیهای کرونا با احتساب فوتیهای افرادی که دارای علائم حاد تنفسی بودهاند ثبت شده یا خیر؟ پاسخ میدهد: همه را با هم حساب کردیم ولی باز هم آمار افرادی که به علت کرونا فوت شدهاند بالاتر از این حرفهاست.
محمد موقری سخنگوی ستاد کرونا شهرستان سیرجان آمار فوتیها را همان دو نفر اعلام کرده و میگوید: مبتلایان به این بیماری در سیرجان ۱۵ نفر و فوتیها هم همان ۲ نفر هستند. مورد جدیدی به ما اعلام نکردهاند. میگویم مسئول متوفیان آرامستان تعداد فوتیها را بیشتر میداند پاسخ میدهد: اگر ایشان آمار میدهد من نمیدانم؛ اما مطمئنم تعداد فوتیهای مثبت ما دو نفر بودند. البته مورد مشکوک به کرونا هم داشتیم که بیماری آنها مثبت اعلام نشده اما چون در بخش ARD بستری بودهاند سعی بر رعایت نکات بهداشتی در حین تدفین آنها شده. نمیدانم چرا اصرار دارند آمار را بالاتر اعلام کنند.
آیا فوتیهای ناشی از بیماری کرونا را در کنار افراد عادی دفن میکنند؟
مسئول سازمان آرامستانها در این خصوص میگوید: طبق دستور مقام معظم رهبری که به ما ابلاغ شده بود، چند روز اولِ این ماجرا، دفن فوتیهای کرونا در کنار سایر فوتیهای عادی صورت میگرفت اما بعد از آن یک دستورالعمل جدید ابلاغ شد که افراد بعدی را با کمی فاصله از افراد عادی دفن کنیم. البته قطعه جداگانه در نظر گرفته نشد بلکه با رعایت فاصله از افراد عادی دفن انجام میشود.
وی از مردم میخواهد در خصوص رعایت نکات پیشگیرانه بسیار محتاط عمل کنند و میگوید: مردم باید خیلی مراقب باشند و رعایت کنند. کرونا سن، جنس و شرایط نمیشناسد. مردم نباید این قضیه را سرسری بگیرند. از او میپرسم آیا برای دفن اموات مبتلا به ویروس کرونا غسال مجزا دارید؟ میگوید: بله. دو نفر از غسالها را برای متوفیان مبتلا به کرونا جدا در نظر گرفتهایم. حتی غسالخانه را هم جدا کردیم. به دلیل حساسیت موجود طی چند روز، موافقتها را گرفتیم و یک غسالخانه مخصوص فوتیهای کرونا در آرامستان ساختیم. وی به شرایط دفن عادی این فوتیها اشاره کرده و میگوید: مراحل تدفین مثل افراد عادی است با این تفاوت که یک قبر به ارتفاع ۳ متر برای این افراد در نظر گرفته میشود و در حین تدفین نیز از آهک استفاده میشود. شستوشو به طور کامل انجام میشود و با احترام نماز میت خوانده میشود. هیچ فرقی با افراد عادی ندارند. فقط غسالها با رعایت ضوابط و با لباسهای مخصوصی که به قیمت ۱۰ میلیون تومان از تهران خریداری کردیم کار شستشوی اموات را انجام میدهند. چند روز اول روحانیت هم کمک دادند برای دفن و بعد از آن پرسنل آرامستان کار تدفین را انجام دادند و در این ایام حتی یک روز هم مرخصی نرفتند و از جان و دل مایه گذاشتند.
پورپاریزی ساخت غسالخانه مجزا برای شستشوی فوتیهای مبتلا به کرونا را به دلیل درخواستهای خانوادههای فوتیهای عادی اعلام کرده و میگوید: خانواده افراد عادی که فوت میکردند از دفن فوتیهای کرونا در کنار امواتشان گلایهمند بودند. به همین دلیل غسالخانه را جدا کرده و تدفین را هم با فاصله انجام میدهیم.
فوتیها برای انتقال به آرامستان، محلولپاشی میشوند
محمد موقری هم مراحل تدفین این بیماران را مانند بیماران عادی عنوان کرده و در خصوص نحوه انتقال فوتیهای بیماری کرونا از بیمارستان به آرامستان میگوید: اگر مورد فوتی به علت بیماری کرونا در بیمارستان اتفاق بیفتد قبل از انتقال به صورت کامل جسد محلولپاشی میشود، داخل کاور قرار میگیرد و دوباره کاور نیز محلولپاشی میشود و طبق یک پروتکل مشخص این افراد با آمبولانس به آرامستان منتقل میشوند. ضمن اینکه آمبولانس هم به طور مرتب ضدعفونی میشود. از او میپرسم آیا خانوادههای این افراد هم میتوانند در مراسم تدفین شرکت کنند؟ پاسخ میدهد: باید تراکم جمعیت کم باشد ولی منعی برای حضور آنها نیست. به منظور اجرای طرح فاصلهگذاری به خانواده افرادی که حتی عادی هم فوت میشوند توصیه میکنیم افراد زیادی در مراسم تدفین شرکت نکنند. مراسم تدفین افراد مبتلا هم مثل افراد عادی است فقط یک محلولپاشی اضافه دارند.
با یکی از بستگان فردی که به علت کرونا فوت شده تماس میگیرم تا از او در خصوص نحوه ابتلا و فوت متوفی سؤالاتی بپرسم اما مایل به گفتوگو نیست. خانواده افرادی که به علت کرونا فوت میشوند، این روزها تنهایی را دو چندان تجربه کرده و تألمات سنگینی را تحمل میکنند. تدفین و تشییع با حداقل افراد، عدم برگزاری مراسم ختم، رعایت بیشتر نکات بهداشتی به دلیل ناقل بودن و...