دنیای پس از کرونا را زیباتر میبینم
دکتر حسن نصراللهپور*
در زمانی که بشر به اوج غرور و خودخواهی و منیت رسیده و خدا را فراموش کرده و علاوه بر زمین ادعای تسخیر فضا و سیارات دیگر را هم دارد و جهانیان نگران جنگافروزی اسراییل، عربستان و انگلیس به رهبری آمریکا در خاورمیانه هستند، سرنوشت دیگری رقم خورده و ویروسی به نام کورونا پاندمی و جهانگیر شده که فقط پنج گرم آن برای فلج کردن تمام قدرتهای مادی جهان کافیاست. اتفاقا بیشترین ابتلا و تلفات انسانی و همچنین آسیبهای اقتصادی متوجه همان کشورهایی شد که بیشترین ادعا را داشتند آنها از خداگونه بودن گذشته و شاید ادعای خدایی میکردند. بیشترین گرفتاری نیز در پایتخت اقتصادی جهان یعنی نیویورک ایجاد شده و اینجاست که به قدرت و عظمت خداوند پی میبریم که انَّمَا أَمْرُهُ إِذَا أَرَادَ شَيْئًا أَنْ يَقُولَ لَهُ كُنْ فَيَكُونُ ﴿یس۸۲﴾
کرونا درسهایی را برای بشر داد که شاید دانشگاهها و مدارس دهها و صدها سال هم نتوانند چنین گسترده در همه عرصههای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و حتی مذهبی چنین تاثیر گذار باشند.
سیاستمداران و دولتها باید درس گرفته باشند که وقت آن است به جای جنگ و قدرتنمایی که نتیجه تفکر مالکانه حاکمان در طول تاریخ بوده، رجعتی به اصل انسانیت نوع بشر کنند. رهبران جهان باید نوع نگرش خود را به سمتی سوق دهند که امنیت، رفاه و استفاده از امکانات خدادادی را برای تمام جهانیان بخواهند چرا که کرونا ثابت کرد سرنوشت انسانها به هم گره خورده و جدای از هم نیست؛
بنیآدم اعضای یک پیکرند
که در آفرینش ز یک گوهرند
کرونا به جهانیان نشان داد که تمدن و فرهنگ به شعار نیست و به شعور و پیشنه غنی فرهنگی است. در شرایطی که در برخی کشورهای ظاهرا متمدن فروشگاههای مواد غذایی و بهداشتی به سرعت خالی شد و هر کس فقط به فکر خود و خانواده خودش بود و بعضا به درگیری افراد هم انجامید اما در ایران که بیشترین مشکلات اقتصادی و سنگینترین تحریمهای تاریخ را تحمل میکند مردم بیش از پیش به فکر همنوعان خود بوده و پویشهای متعددی را جهت کمک به نیازمندان و سیستم بهداشتی، درمانی کشور راهاندازی کردند.
درس مهم دیگر کرونا توجه به جایگاه ویژه و اهمیت کادر درمان و فداکاری و ایثار آنها جهت نجات جان مردم در تمام جهان بود که این مهم در ایران با توجه به تخریبها و جو نامناسب قبل از کرونا بر علیه جامعه پزشکی بهتر و بیشتر به چشم آمد.
در ایام کرونا بسیاری از کارها و امور اداری و آموزشی به صورت مجازی انجام شده و رفت و آمدهای بی مورد در شهرها کاهش یافته است. میتوان با برنامهریزی در دوران پساکرونا از این ظرفیت نهایت استفاده را برد تا شاید بسیاری از امور اداری نه فقط ارباب رجوع بلکه کارمندان، اساتید و معلمان از داخل منزل و با استفاده از ظرفیت سیستم اینترنتی و الکترونیکی انجام شود.
توجه به محیط زیست و عدم آلودگی و تخریب طبیعت و نیاز انسان به زیبایی و سلامت دنیایی که در آن زندگی میکند هم یک درس مهم دیگر کروناست.
در آخر اجرای صحیح و کامل قانون، اتحاد ملی، خرد جمعی و وحدت رویه در تصمیمگیریها درس اصلی کرونا بود. این موارد نشان داد شهرها و کشورهایی که مدیران و حاکمان، تصمیم واحدی گرفته و با جدیت آن را اجرا کردند و ملت نیز همکاری لازم را انجام دادند، نتیجهی بسیار بهتر و سریعتری گرفتند. عدم تصمیم واحد و تصمیمات خلقالساعه و چندگانه باعث بیاعتمادی مردم و عدم همکاری شده و مشکلات را در تمام زمینهها از جمله استفاده بهینه از امکانات بهداشتی و در نهایت کنترل کرونا با چالش جدی مواجه کرده است.
با همهی این اتفاقهای ناگوار من دنیای پساکرونا را دنیایی زیباتر و مهربانتر میبینم.
*متخصص رادیولوژی