با اینترنت 5G به دنبال فیلترشکن
امید محمودزادهابراهیمی
هفتم مردادماه خبرنگاران 37 رسانه در مراسم رونمایی از نسل جدید اینترنت تلفن همراه (5G) در شرکت ایرانسل حضور پیدا کردند. در این مراسم سرعت اینترنت نسل پنجم بیش از 1.518 گیگابیت بر ثانیه تست و ثبت شد. سرعت کنونی اینترنت نسل چهارم تلفن همراه در ایران چیزی در حدود 20 تا 25 مگابیت بر ثانیه است که البته تفاوت فاحشی با همتایان خود در سایر کشورهای دنیا دارد. علت این تفاوتها میزان دسترسی به پهنای باند و فناوری LTE ذکر میشود. همچنین میزان کاربران، گستره جغرافیایی و فیلترینگ نیز بر کاهش محسوس سرعت تاثیر دارند.
سرعت اینترنت بالا برای پایهگذاری بسیاری از خدمات و تکنولوژیها لازم است. به طور مثال فناوری خودران در خودروها و کامیونها به این فناوری وابسته است. شرکت مرسدس بنز که 5 سال پیش از کامیون خودران و مفهومی خود رونمایی کرد؛ زمان تحقق کامل برنامه خود را ایجاد و پایداری نسل پنجم تلفن همراه اعلام کرد. همچنین تکنولوژی مربوط به اینترنت اشیا و ویدیوهای استریمینگ بدون تاخیر نیز به این فناوری پرسرعت وابسته هستند.
ورود نسل جدید اینترنت در نوع خود یک خدمت برای عموم محسوب میشود اما اینکه هیچگاه کیفیت دسترسی به این فناوری به حد بالای خود نرسیده و سرعت دسترسی در کشورمان به مانند دیگر کشورها نیست؛ از آن دست سوالاتی است که پاسخی پیدا نمیکنند.
بر طبق گزارش وب سایت اوپن سیگنال که سرعت دسترسی اینترنت در دنیا را سنجش میکند؛ در سنگاپور، مالزی، نروژ و کره جنوبی و بسیاری از کشورهای دیگر سرعت اینترنت نسل چهارم به 50 مگابیت بر ثانیه و بیشتر هم میرسد اما در ایران هنوز این موضوع محقق نشده و احتمالاً هم نخواهد شد. فناوری نسل پنجم قرار است سرعت دسترسی را 10 تا 20 گیگابیت بر ثانیه در جهان برساند(به صورت نظری) اما کیفیت تست شده در ایران فعلا 1.5 گیگابیت بوده و احتمالا در زمان دسترسی عمومی شاید به نصف هم برسد. این بدان معناست که سرعت دانلود در حدود 70 تا 100 مگابایت برثانیه خواهد بود که رقمی قابل توجه برای کاربران ایرانی است. هرچند افزایش سرعت اینترنت در کنار مسدودسازی گسترده منابع مختلف اعم از خبری و شبکههای اجتماعی نوع خاصی از تضاد را نشان میدهد شبیه به این مثال که شما مرسدس بنز سوار میشوید اما نمیتوانید از تمام توان و امکانات آن استفاده کنید. سوال اینجاست فایده این همه هزینه چیست؟
به نظر میرسد وقت تجدیدنظر اساسی در سیاستهای مسدودسازی فرا رسیده است. اصرار بر فیلترینگ گسترده منجر به استفاده بیشتر از راههای دور زدن آن شده است. این امر نه تنها نتیجه دلخواه نداده بلکه نتیجه معکوس داده و امنیت کاربران و اطلاعات آنها به خطر افتاده است. همچنین از لحاظ عملی نیز ثابت شده فیلترینگ منجر به کاهش سطح اعتماد عمومی میشود. به ادامه این راه اشتباه اصرار نکنیم.