گزارش جلسهی شورای اداری سیرجان دربارهی خطر ویروس کرونا
امام جمعه: دارند پیازداغش را زیاد میکنند
گروه خبر
موضوع آخرین جلسه شورای اداری سال 98، که پنجشنبه گذشته در فرمانداری برگزار شد، ویروس کرونا بود. از 50 فرد حاضر در جلسه، تنها چهار یا پنج نفر ماسک زده بودند. از خلال صحبت میان دو مسئول، متوجه میشوم ماسک زدن یا نزدن مسئولان دانشکده پزشکی در نظر ایشان بیانگر میزان خطر کم یا زیاد ویروس کرونا است. با این وجود کمتر مسئولی پیدا میشد که با دیگران دست بدهد. از پذیرایی یا چای خبری نبود و فرمانداری تنها به گذاشتن بطری کوچک آب قناعت کرده بود.
انتقادهای امام جمعه
جلسه طبق معمول با سخنان امام جمعه آغاز شد. حجتالاسلام حسینی ابتدا گریزی به انتخابات میزند و از برخی بداخلاقیهای صورت گرفته انتقاد میکند و پس از این انتقاد، به تمجید از کلیت انتخابات میپردازد و میگوید: «علیرغم توطئهها و تلاشهایی که توسط دشمنان برای عدم حضور مردم در انتخابات شد، حضور مردم خوب بود.»
حسینی در ادامه به ویروس کرونا میپردازد و همان ابتدا شمشیر را از رو میبندد: «در مورد کرونا شورش را در آوردهاند.» حسینی میگوید آنفولانزا بیش از کرونا صدمه زده و جان افراد را گرفته است. او میگوید: «در سیرجان قدیم در بحث مالاریا غوغا بود.» حسینی معتقد است که بخشی از ماجرای کرونا مربوط به مسایل اقتصادی و سیاسی است و فقط بخشی از ماجرا ضروری است که باید در این مورد به مردم اطلاع داد. او در ادامه میگوید: «آمار مرگومیر کرونا خیلی پایین است و بالا نیست. در 80 میلیون نفر، مرگومیر چقدر بوده است؟ در قم که کرونا از آن شروع شد، چقدر بوده؟ آمار کم است و دارند پیازداغش را زیاد میکنند. اشتباه است که اینقدر ترس و استرس به مردم وارد میکنند.»حسینی منتقد ورود بخشی از مسایل به مباحث مذهبی پیش از اثبات وجود کرونا در سیرجان است: «خیلی از مراکز اعلام کردند نماز جماعت خوانده نشود؛ من مخالفم. چرا؟ مگر در سیرجان کرونا آمده؟ ما اصل را رها کردیم و به مسایل فرعی پرداختیم.»
او میگوید: «در اسلام آمده النظافته من الایمان. چرا میگویند مصافحه و روبوسی نکنیم؟ اسلام چه گفته؟ اسلام یعنی بهداشت. اگر موارد بهداشتی را رعایت کنیم و ضدعفونی کنیم، مشکلی نیست. حالا اگر ویروسی آمده، حواسها باید جمع باشد و مطرح کنیم. من مسایل را قبول دارم اما تئوریها را قبول ندارم. چه اشکالی دارد بهداشت را رعایت کنیم و با مومنان دست هم بدهیم؟ آقایان پزشک که در جلسه هستند باید حرف مرا تایید کنند. نمیشود مصافحه، روبوسی، صله رحم و...تعطیل کنیم چون ویروس آمده.»
حسینی معتقد است خواست دشمن، تعطیلی نماز جماعت است و توصیه میکند که «مکان نماز جماعت را ضدعفونی و نماز را برگزار کنید... بخشی از این مسایل به دلیل خبرهای پشت پرده است که نمیتوانم بازگو کنم ولی تاکید میکنم رعایت بهداشت برای هر فردی واجب است. هر روز ممکن است یک ویروس جدیدی بیاید و مردم را درگیر کند اما خداوند توفیق دهد که انجام وظیفه کنیم.»
حسینی در انتها دعا میکند: «از خداوند میخواهیم هرچه ویروس و بلا هست بر سر دشمنان اسلام و جمهوریاسلامی بریزد» و آرزو میکند: «مسلمانان و شیعیان زندگی خوبی داشته باشند.»
اقدامات ضدکرونایی از زبان سرپرست فرمانداری
در ادامه نوبت به سهراب بهاالدینی میرسد. او نیز از انتخابات شروع میکند: «در انتخابات امسال هیچ مورد سوءامنیتی وجود نداشته و در شعبههای اخذ رای هم مشکلی خاصی نداشتیم.»
او در ادامه به تشکیل ستادی در مرکز استان برای مدیریت مباحث مرتبط با کرونا اشاره میکند و تلویحی تاکید دارد که تصمیمگیریها از ید اختیار فرمانداریها خارج و در اختیار مراکز استانهاست. او با تاکید بر لازمالاجرا بودن دستورات، از لغو همایشها و مراسمهای مشابه که جمعیت کثیری در آنها گرد هم میآیند، خبر میدهد. همچنین با اشاره به حوزه کارگری از اخذ تصمیماتی برای تغییر شیفتها و تنظیم امور جهت رعایت موارد بهداشتی میگوید. لغو ورزشهای دارای تجمع جمعیتی از دیگر مسایل طرح شده توسط بهاالدینی است. او سخنان خود را با تاکید دوباره بر لزوم اجرای دستورات فرمانداری یا دانشکده از سوی مدیران شهرستان خاتمه میدهد.
ریز و درشت کرونا
پس از بهاالدینی، نوبت به معاونت بهداشتی دانشکده علوم پزشکی رسید. موقری اطلاعات مربوط به کرونا را روی پرده نمایش اتاق جلسه به نمایش میگذارد. او از تاریخچه و انواع ویروس کرونا تا بروز و شیوع کوید 19سخن میگوید. موقری در ادامه از یک توانایی خاص این ویروس که موجب خطرناک شدنش شده، پرده برمیدارد: «این ویروس ممکن است در بدن میزبان دچار جهش شود و هر لحظه از شکلی به شکل دیگر، تغییر شکل بدهد.»
در حقیقت کوید 19 نه تنها میتواند از یک کشور به کشور دیگر و از یک منطقه به منطقه دیگر متفاوت باشد و جهش داشته باشد که حتا میتواند در بدن میزبان نیز دچار جهش بشود و همین موضوع درمان را با مشکل بیشتری روبرو میکند.
موقری در ادامه به مقایسه سرعت شیوع انواع ویروس کرونا، یعنی مرس، سارس و کوید 19 و حتا آنفولانزا میپردازد و تاکید میکند که هرچند از نظر نسبت مرگومیر، کوید 19 پایینتر از همنژادانش قرار میگیرد اما به دلیل شیوع بیشتر، عدد مرگومیر در کوید 19 بیشتر از سایر ویروسهای خانواده کرونا است. او با اشاره به اینکه میزان آماری مرگومیر در مبتلایان، اشاره میکند: چرا در ایران میزان مرگ و میر نسبت به مبتلایان سه و نیم برابر بیشتر است. موقری پاسخ میدهد که «دو احتمال وجود دارد: مواردی از ابتلا وجود دارد که به دلیل عدم مراجعه مردم یا کمبود وسایل آزمایشگاهی هنوز کشف نشده و یا اینکه رفتار ویروس در ایران تغییراتی داشته است.»
موقری برای توضیح میزان شیوع میگوید: «تا دو هفته پیش از موارد مشکوک پرسیده میشد که آیا به چین رفتهاند؟ یک هفته پیش پرسیده میشد آیا به قم رفتهاند و الان هرکدام از مناطق درگیر، جزو این پرسش هستند.» او در ادامه در مورد گندزدایی ادارات و بانکها و دادن نوبت برای جلوگیری از تجمع توصیههایی میکند. ضدعفونی سطوح مورد لمس، انداختن ماسک و دستکش به سطل زباله در بسته، کاهش ساعات کاری در اداراتی که قادر به این کار هستند و نرفتن به مسافرت در صورت تعطیلی مدارس از جمله دیگر توصیههای موقری است.
«دوری از استرس» توصیهای است که موقری روی آن تاکید دارد زیرا «استرس موجب ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن میشود. استرس باید در حدی باشد که مسایل بهداشتی را رعایت کنیم و نه بیشتر»
سخنان رییس دانشکده علوم پزشکی
رییس دانشکده علوم پزشکی در اولین جمله اعلام میکند: «در مدتی که دکتر موقری مشغول تهیه این اطلاعات بودند، 7 کشور دیگر مبتلا شدند.» دکتر محمدی میگوید: «تاکنون هیچ فردی نتوانسته برای ویروسها درمان پیدا کند و تنها امکان، قوی بودن سیستم ایمنی بدن است.» او سپس شرحی از نحوه عملکرد ویروس کوید 19 میدهد و بحث نازلهای پمپ بنزین را پیش میکشد و میگوید: «فکر میکنم نازلها میتوانند جزو ناقلان ویروس باشند. باید راهکاری اندیشیده شود تا در مدت وجود و حضور ویروس، یا خودِ کارکنان پمپبنزین، به خودروها بنزین بزنند یا صاحبان پمپبنزینها مکلف شوند بغل پمپها وسایل ضدعفونی کننده بگذارند.»
محمدی میگوید کوید 19 برعکس آنفولانزا در هوا پخش نمیشود و فقط از طریق قطرات و ترشحات منتقل میگردد. بنابراین «باید فاصله ایمن میان افراد رعایت شود تا قطرات حاصل از عطسه و سرفه روی فرد دیگر نپاشد.» او به قول خود یک خبر خوب هم دارد: «ظاهرا تا علایم ویروس در فرد بروز نکند، ویروس منتقل نمیشود.»
در ادامه سهراب بهاالدینی از کنترل ورودیهای مسافری از جمله فرودگاه، راهآهن و پایانههای اتوبوس را خبر میدهد و اشاره میکند که امکان دارد از نیروی بسیج برای کنترل مسافران برای اطمینان از نداشتن ویروس استفاده شود. او در مورد پمپبنزینها میگوید که موظف به استفاده از دستکش یکبار مصرف و انداختن آن در سطل زباله هستند. بهاالدینی روی رعایت موارد بهداشتی از سوی نانواییها نیز تاکید میکند.
هشدار برای سیرجان؛ خطر در راه است
در ادامه جلسه معاون درمان دانشکده علوم پزشکی درخواست صحبت میکند. دکتر جهانشاهی میگوید: «هنوز در سیرجان کیس شناخته شده مبتلا به کرونا وجود ندارد. پنج، شش مورد مشکوک هستند که آزمایششان را فرستادیم اما هنوز جواب نیامده.» جهانشاهی در ادامه به انتقاد از مسافرتها میپردازد: «خیلی از همشهریان در تعطیلات مدارس به شیراز، بندر و قشم رفتند که در این مکانها ویروس کرونا وجود دارد و قطعا این ویروس را برایمان به ارمغان خواهند آورد.»
جهانشاهی به نیاز افراد مشکوک برای بستری شدن در آیسییو اشاره میکند و در ادامه میگوید: «هزینه آزمایش 700 هزار تومان است و هزینه یک هفته بستری در آیسییو، 10 میلیون تومان است اما اگر از نظر بهداشتی موارد را رعایت کنیم، مبتلا نمیشویم و شاید هزینه رعایت موارد بهداشتی 100 هزار تومان باشد.»
جهانشاهی رعایت فاصله فردی و اصول بهداشتی را واجب میداند. او همچنین از پایگاه نیروی دریایی میخواهد هرگونه مورد دارای علامت را سریعا به بیمارستان امام رضا بفرستند. او میگوید: «آمار 13 درصدی مرگ و میر ناشی از کرونا در ایران، یک زنگ خطر است؛ به هر دلیل که این آمار بالا باشد. خطر عمده کرونا در سیرجان طی یک تا دو هفته آینده است. ممکن است الان برخی افراد که در شهر در حال چرخیدن هستند، به این ویروس مبتلا شدهاند.»
پیشبینی جهانشاهی از ادامه ویروس کرونا تا «فروردین و اردیبهشت و در بدبینانهترین حالت تا خرداد است.» زیرا گرم شدن هوا در کنار کنترل ویروس میتواند ویروس را از بین ببرد. اطلاع دادن ورود احتمالی چینیها به محیطهای کارگری و منطقه ویژه، لزوم مدیریت صحیح در بهشتزهرا و آرامستان، و درخواست برخورد از تعزیرات با داروخانهها یا مراکز فروش اقلام بهداشتی که ماسک، دستکش و یا مواد ضدعفونی را گران میفروشند یا توزیع نمیکنند، پایانبخش جلسه بود.
در انتهای جلسه گفتوگوی کوتاهی با رییس دانشکده علوم پزشکی سیرجان انجام دادیم.
آقای دکتر، بالاخره ما متوجه نشدیم. دست دادن و روبوسی موجب بروز مشکل و احتمال انتقال بیماری میشود یا نمیشود؟
صد در صد.
اما آقای حسینی گفتند موجب مشکل نمیشود.
آقای حسینی فرمودند که دستتان را تمیز کنید و بعد اگر خواستید دست بدهید. فرض کنید اگر دو نفر، مطمئن هستیم که دستمان را همان لحظه با صابون شستیم، وضو گرفتیم و وارد منزل شدیم، شاید خطری نداشته باشد ولی در مجموع، باید رعایت کنیم.
روبوسی چطور؟
آنکه صددرصد ممنوع است.
در حال حاضر گفتید تعدادی فرد مشکوک در سیرجان داریم.
بله اما هنوز جواب آزمایش برایمان نیامده ولی حالشان رو به بهبود است و همین نشان میدهد کرونا نیست. چون علاوه بر آزمایش، با سیتیاسکن که از ریهها میگیرند، میتوانند تشخیص دهند که کرونا هست یا نه. زیرا بیماری به سرعت پیشرفت کرده و ریه را با سرعت خیلی زیادی درگیر میکند.
از زمان ارسال آزمایشها به تهران، چه مدت طول میکشد تا پاسخ برسد؟
ظرف 48 ساعت باید جواب را بدهند منتها ما چون فقط دو تا آزمایشگاه داریم و این دو مرکز الان با یک حجم زیاد از نمونهها از سراسر کشور مواجه شدند و یک مقدار بیشتر طول میکشد. ممکن است چهار یا پنج روز طول بکشد.
کیت آزمایشگاهی به شهرستانها داده نمیشود؟
هنوز داده نشده. چون ویروس جدید است و ندارند. البته ما دستگاهش را در سیرجان داریم و اگر کیت باشد در سیرجان هم میتوانیم آزمایش را انجام دهیم.
در حال حاضر مکان تدارک دیده شده برای بیماران احتمالی کرونا، چه مقدار ظرفیت دارد؟
فعلا برای 25 نفر به اصطلاح تخت آماده کردیم و شرایط ایزوله را داریم اما امیدواریم با رعایت موارد بهداشتی توسط همشهریان، حتا از همین تعداد تخت هم مجبور نباشیم استفاده کنیم.