گفتوگو با معاون غذا و داروی دانشکده علوم پزشکی پیرامون گرانی ماسک در سیرجان
ماسک با قیمت مصوب توزیع نمیشود
پاسارگاد
اردیبهشت ماه امسال، رییس سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرفکنندگان اعلام کرد: «قیمت مصوب هر عدد ماسک سهلایه پزشکی تولید داخل برای مصرفکننده 810 تومان است و قیمت مصوب هر عدد ماسک تولید نیمهصنعتی(کارگاهی) نیز 1600 تومان.»
همچنین در تاریخ 28 تیرماه امسال، رییس ستاد مقابله با کرونای وزارت صمت، اعلام کرد: «قیمت ماسکهای صنعتی 1300 و قیمت ماسکهای کارگاهی 1500 تومان است.» جشمید گلپور در ادامه گفته بود: «هر جایگاهی قیمت ماسک را بیشتر از این میزان عرضه کند، متخلف است.»
اما در سیرجان اوضاع همچنان به شکل دیگری است. تقریبا به طور میانگین ماسک پزشکی در برخی داروخانههای سیرجان با قیمت 3 هزار تومان به فروش میرسد. این داروخانهها در برابر پرسش علت گرانتر بودن نرخ ماسک از نرخ مصوب، با بیحوصلگی میگویند؛ ما گرانتر خریدیم. سوال این است از چه کسی؟ داروخانهها پاسخی نمیدهند.
رییس ستاد مقابله با کرونای وزارت صمت به صراحت میگوید: «توزیع ماسک در داروخانهها توسط همان شرکتهای پخش قبلی است با این تفاوت که هر داروخانه یا فروشگاهی که ماسک را دریافت میکند، باید در سامانه ثبت شده باشد و با قیمت مصوب اقدام به عرضه محصولات کند.» با وجود چنین راهکارهایی همچنان در سیرجان ماسک گرانتر از نرخ مصوب عرضه میشود و معلوم نیست چه کسی قرار است بر این وضع نظارت کند. جالب اینجاست که تمام مسئولان، در گفتوگوهای غیررسمی با پاسارگاد اذعان دارند که از این آشفتهبازار آگاه هستند.
روز شنبه و در پی برگزاری جلسه ستاد مقابله با کرونای شهرستان و گفتوگوی مستقیم اعضای شهرستانی این ستاد با استاندار کرمان به عنوان رییس ستاد مقابله با کرونای استان، گویا استاندار تاکید ویژهای بر نظارت بر بحث عرضه ماسک و گرانفروشی آن کرده و به دنبال آن خبر میرسد فرمانداری دست به تشکیل تیم ویژهای برای بررسی موضوع زده است. با این وجود هیچ مسئولی حاضر نمیشود در گفتوگوی رسمی با پاسارگاد مفاد این موضوعات را تایید کند. خبرهای متعددی در مورد اختلاف مسئولان بر سر نحوه و موارد نظارت به گوش میرسد.
در حاشیه جلسه ستاد مقابله با کرونای شهرستان با دکتر عباس فخریان؛ معاون غذا و داروی دانشکده علوم پزشکی گفتوگویی انجام دادیم. او در ابتدا تمایل چندانی به گفتوگو ندارد و دلیل را نیز تحریف سخنانش توسط یکی از صفحههای خبری سیرجان میداند. ظاهرا این صفحه از قول فخریان، ماسکهای تولید شدهی یک کارگاه بومی را نامناسب اعلام کرده بود. فخریان میگوید: «متاسفانه گاهی وقتها وقتی با خبرنگاران حرف میزنیم، لب کلام و حرف اصلی را منتشر نمیکنند. مثلا ما میگوییم شرکتی در شهرک صنعتی ماسک تولید میکند. ماسکی که پارچهاش، پارچهی خیلی خوب، با کیفیت و پنجلایه است ولی مفتول مسی ندارد. ما گفتیم که برای حل مشکل مفتول، دارند دستگاه مربوط را نصب میکنند که مفتول ماسک هم نصب شود و این ماسک، ماسک خیلی خوب و با قیمت خیلی مناسب است اما متاسفانه مطلب را طوری منتشر کردهاند که دکتر فخریان گفته این ماسک کیفیت ندارد.»
دلیل تفاوت قیمت ماسک در سیرجان چیست؟
متأسفانه به داروخانههای ما قیمت مصوب ماسک را ندادهاند که ما بخواهیم با قیمت مصوب بین مردم توزیع کنیم.
چرا دانشکده علوم پزشکی یا ستاد مقابله با کرونا توزیع ماسک را بر عهده نمیگیرد؟
اصلا توزیعی انجام نمیشود. مقدار بسیار ناچیزی با قیمت مصوب برای ما توزیع میشود که آن هم فقط برای استفاده کادر درمان و بیمارستانها کاربرد دارد. حتی برای بیمارستانها هم ما ماسک کم داریم. یعنی سهمیهای که با قیمت مصوب به ما میدهند، فقط در بیمارستانها مصرف میشود. برای داروخانهها هنوز به ما سهمیهای ندادهاند که بخواهیم در داروخانهها توزیع کنیم. این بحث در کل کشور وجو دارد. حتی رییس انجمن داروسازان کل کشور هم این قضیه را گفتند که ماسک با قیمت مصوب به ما بدهند تا ما هم ماسک را به قیمت مصوب به مردم بدهیم. واقعیت این است که هیچ ماسکی با آن قیمت ندادند و آنها هم طبیعتا نمیتوانند ماسک با قیمت مصوب را توزیع کنند. متاسفانه ماسک از مبادی غیرمجاز میآید.
آن مبادی توزیع که ماسک را گرانتر میفروشند، چه کسانی هستند؟
متاسفانه همان شرکتهای پخش. از همان بالا هستند، از تهران.
شما معتقدید قیمت مصوب بلا استفاده مانده است؟
عملا اجرایی نمیشود. همین پارچه تولید ماسک، پیش از این هر تن تقریبا حدود ۳، ۴ میلیون تومان بوده اما در حال حاضر رسیده به ۸ میلیون تومان. یعنی چیزی حدود ۳ برابر افزایش قیمت داشته است. حالا تولیدکننده باید چه کار کند؟ مجبور است قیمت ماسک را بالاتر ببرد، اگر بالاتر نبرد، ضرردهی دارد.
شما چه راهکاری در جلسه ارایه نمودید؟
ما از همین شرکتهایی که داخل شهر دارند ماسک تولید میکنند، حمایت میکنیم. در حال حاضر تامین ماسک به عهده اداره صنعت و معدن گذاشته شده که پای کار هستند و امیدواریم با همکاری یکدیگر بتوانیم از شرکتهای داخل شهرستان حمایت کنیم. انشاالله بتوانیم نرخ ماسکهایی که از شهرهای دیگر به سیرجان میآورند و با قیمت خیلی بالایی در شهر توزیع میکنند را بشکنیم و ماسک را با قیمت پایینتر به مردم بدهیم. حالا شاید با قیمت مصوب نشود ماسک را توزیع کرد اما لااقل قیمتش کمتر از قیمت ماسکهایی است که با واسطههای شرکتها میآید و در سیرجان به فروش میرسد.
در سیرجان چند شرکت داریم که ماسک تولید میکنند؟
شرکتی که ثبت شده باشد، فعلا دو شرکت هستند اما یک مورد هم امروز (شنبه) آمدند و از ما نامهاش را گرفتند تا ثبت شود. امروز ما رفتیم و از شرکت بازدید هم داشتیم. این سه شرکت هستند اگر کارشان راه بیفتد و در چرخه تولید قرار بگیرند، ماسک شهرستان را تامین خواهند کرد. دو کارگاه جهادی هم وجود دارند که یکی در دارستان است و دیگری در زیدآباد که آنها نیز در حال تولید ماسک هستند. ماسکهایشان هم خوب است و مردم میتوانند از آنها نیز استفاده کنند. البته این ماسکها برای استفاده کادر درمان کاربرد ندارند اما برای استفاده کارکنان شرکتها مثل شرکتهای منطقه گلگهر یا مردم و مجامع عمومی ماسکهای خیلی خوبی هستند.
ظرفیت تولید ماسک این شرکتها چه میزان است؟
کارگاه امیر آباد ۳ الی ۵ هزار ماسک در روز است. کارخانهای که در شهرک صنعتی است هم حدود ۱۴ الی ۱۵ هزار قطعه در روز است. کارگاهی هم که گفتم قرار است راه بیفتد، اگر راه بیفتد حدود ۵ الی ۱۰ هزار تولید خواهد داشت.با احتساب راه افتادن کارگاه جدید، احتمالا تولید روزانه به حدود مجموعا ۳۰هزار ماسک برسد. این تعداد میتواند شهرستان را پوشش دهد.